Věnec kynutý ze špaldové mouky
Seznam surovin
- mouka špaldová 300 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- mléko 200 mililitrů
- rum 50 mililitrů
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
- žloutek 2 kusy (+ bílek na potření)
- cukr 60 gramů
- droždí sušené 10 gramů
- mléko 140 mililitrů (na náplň)
- mák 120 gramů (na náplň)
- rum 30 mililitrů (na náplň)
- povidla 2 lžíce (na náplň)
- cukr 2 lžíce (na náplň)
Postup přípravy
1. Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí.
2. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí.
3. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením.
4. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
5. Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel.
6. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
7. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.
8. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
9. Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem.
10. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.
11. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.
Načítám komentáře...