Závin extra
Seznam surovin
- těsto na závin 1 kus (dávka)
- špenát 4 hrnky (čerstvý, nakrájené listy)
- slanina anglická 2 hrnky (nakrájená na kostičky)
- sýr s modrou plísní 1 hrnek (Niva, na kostičky nakrájená)
- sýr krémový 2 balení (Lučina)
- ořechy vlašské 2/3 hrnku
- strouhanka 1/2 hrnku
- cibule 1 kus
- vejce 1 kus
- smetana na vaření 4 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- pepř černý (drcený)
- sůl
Postup přípravy
Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a drobné kostičky slaniny (cca 1 cm). Směs zahustíme strouhankou a odstavíme. Špenát krátce spaříme v osolené vodě a na sítu necháme odkapat. Lučinu v míse promícháme se smetanou, vejcem, špenátem a kostičkami sýru.
Základní těsto rozdělíme na poloviny. Jednu část položíme na pečicí papír velký jako dno plechu, na kterém závin budeme péct, a těsto vyválíme po celé ploše papíru na velmi tenký plát. Kromě okraje jedné z dlouhých stran potřeme celý plát těsta rozehřátým máslem, posypeme polovinou směsi slaniny a potřeme půlkou špenátové lučiny. Kratší kraje přehneme ke středu, okraj těsta bez náplně mírně potřeme vodou a závin pomocí papíru stočíme. Spoj přimáčkneme, závin přetočíme spojem dolů na papír a i s papírem přendáme na plech. Stejně připravíme i druhý závin a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C 25 minut dozlatova.
Na zbylém másle se špetkou soli zkaramelizujeme cukr, přisypeme nasekané ořechy a vše mícháme při střední teplotě, dokud ořechy nezezlátnou. Nakonec je dochutíme pepřem. Závin podáváme teplý, sypaný karamelovými ořechy.
Recept na závin najdete zde.
Poznámka k receptu
Pokud dáváte přednost méně tučným pokrmům, nahraďte kostky slaniny stejným množstvím nakrájené šunky.
Načítám komentáře...