Závin s "tatarákem"
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- tuk 100 gramů (na pečení)
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- sůl
- cukr
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Na náplň:
- mleté maso 400 gramů (hovězí)
- cibule 1 kus
- sýr tvrdý 50 gramů (strouhaný)
- petrželka velkolistá 1 hrst (nasekaná zelená)
- vejce 1 kus
- kečup 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Na rozpáleném oleji orestujeme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Mleté maso ochutíme solí a pepřem a promícháme s kečupem, vejcem a cibulí. Sýr nastrouháme na jemném struhadle.
V míse rozetřeme droždí se 4 lžícemi vlažného mléka, lžící mouky a špetkou cukru na řídký kvásek, který necháme 10 minut vzejít. Pak do mísy s kváskem prosejeme mouku se solí, přilijeme rozehřátý tuk a zbylé vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a vypracujeme středně tuhé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 20 cm. Každý plát potřeme masovou směsí, posypeme nasekanou petrželkou, orestovanou cibulkou a čtvrtinou nastrouhaného sýru a těsto i s náplní stočíme do závinu.
Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme na teplém místě 20 minut kynout. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylým sýrem a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a záviny dopékáme 35 minut dozlatova.
Načítám komentáře...