Závin ze šťouchaných brambor
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (šťouchané, s cibulí)
- listové těsto 200 gramů
- špenát 200 gramů (listy)
- cibulka jarní 2 kusy
- klobása 1 kus (pikantní)
- olej olivový 1 lžíce
- tymián 2 snítky
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Listy špenátu dokonale omyjeme a necháme odkapat. Cibulky omyjeme, zbavíme nejedlých částí a nakrájíme je spolu se špenátem na kousky. V hluboké velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou klobásu a krátce ji opečeme. Přisypeme nakrájenou cibulku a špenát, promícháme, osolíme a když špenát povadne, směs odstavíme z ohně a nasypeme do mísy. Přidáme šťouchané brambory a lístky tymiánu, opatrně promícháme a podle chuti přisolíme a opepříme.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký obdélníkový plát, na jeho střed rozdělíme v pruhu připravenou náplň a opatrně ji smáčkneme. Těsto přes ni přehneme nejprve z jedné strany, okraje potřeme jemně rozšlehaným vejcem se lžící vody a těsto přehneme i z druhé strany. Stejně potřeme i konce závinu a pevně je zatočíme pod závin.
Závin přeneseme spojem dolů na plech s papírem na pečení, vršek potřeme zbylým vejcem, opatrně propícháme vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 15 minut dozlatova.
Načítám komentáře...