Zelný koláč se slaninou
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- zelí kysané 300 gramů
- smetana zakysaná 150 gramů (15%, ale i tučnější)
- slanina 120 gramů (uzená)
- vejce 2 kusy
- víno bílé 1 decilitr
- smetana na šlehání 1 decilitr
- šunka 6 plátků (drůbeží, nebo krůtí)
- cibule 1 kus
- olej slunečnicový 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na posypání válu)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Zelí scedíme, případně propláchneme studenou vodou a necháme v sítu odkapat. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opečeme ji. Pak přidáme zelí, podlijeme vínem a dusíme 20 minut pod pokličkou. Připravenou směs necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát. Vyložíme jím dno i boky kulaté koláčové formy o průměru asi 22 cm a na dno rozložíme plátky krůtí šunky. Na šunku rozložíme vychladlou zelnou směs a zalijeme ji vejci rozšlehanými s oběma smetanami a ochucenými solí a pepřem.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a koláč zapečeme 8 minut. Pak teplotu zmírníme na 185 °C a koláč dopečeme ještě asi 25 minut dozlatova.
Načítám komentáře...