Křehké pečivo s pomerančem
Seznam surovin
- máslo 115 gramů (+na vymazání)
- mouka pšeničná hladká 225 gramů (+na vyválení)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- sůl
- cukr krupice 2 lžíce
- vejce 1 kus
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- pomeranče 3 kusy
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vymažte máslem. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Promněte s máslem, až bude směs připomínat chlebové drobečky, a pak přisypte cukr krupici.
2. Vejce a 4 lžíce smetany vložte do mísy a dobře rozšlehejte. 4 lžíce této směsi postupně vmíchejte do mouky, aby vzniklo měkké, mírně vlhké těsto. Je-li potřeba, přidejte další vaječnou směs. Těsto vyklopte na vál lehce poprášený moukou a vyválejte na plát silný 1 cm. Vykrojte 4 kolečka o průměru 6 cm. Zbylé těsto znovu zpracujte a vykrojte ještě další 4 kolečka.
3. Kolečka přeneste na plech a potřete je zbytkem vaječné směsi. Pečte 15 minut, nebo až kolečka vyběhnou a zezlátnou.
4. Mezitím oloupejte pomeranč, rozdělte ho na měsíčky a smíchejte s moučkovým cukrem.
5. V jiné míse šlehejte zbylou smetanu elektrickým mixérem, až se začnou tvořit měkké špičky. Bochánky podávejte teplé, rozkrojené v půli a proložené šlehačkou a pomerančem.
Načítám komentáře...