Le Tian s vyšlehaným kozím sýrem
Seznam surovin
- lilek 1 kus (střední)
- cuketa 2 kusy (malá)
- sýr kozí 220 gramů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- máslo 100 gramů
- pepř bílý (mletý)
- cukr moučkový 1 špetka
- sůl
- víno bílé
- ořechy vlašské 60 gramů
- olej olivový 100 mililitrů
- rajčata 2 kusy
- bylinky 1 hrst (velkolistá petržel, pažitka - nadrobno nasekané)
- pažitka 4 snítky (na ozdobu)
- bageta
Postup přípravy
Ukrojíme si na každou porci asi 2 - 3 cm silný plátek kozího sýra a nastrouháme ho na jemném struhadle. Mezitím vyšleháme dotuha vychlazenou smetanu ke šlehání a ještě dáme vychladit. Bylinky
(velkolistou petržel a pažitku) nakrájíme nadrobno, přidáme k sýru, osolíme a opepříme bílým pepřem. Přilijeme 2 lžíce olivového oleje a přidáme vyšlehanou smetanu. Nakonec vmícháme najemno nasekané ořechy, promícháme a dáme vychladit.
Oba konce omyté cukety a lilku nejprve odřízneme a pak je podélně nakrájíme nejlépe na nářezovém stroji na velmi jemné plátky. Plátky cukety a lilku rovnoměrně osolíme a opepříme bílým pepřem a z
obou stran opečeme na pánvi každý druh zvlášť na panenském olivovém oleji.
Opečené plátky naskládáme na sebe a necháme takto vychladnout, ve výsledku budou vláčné.
Nyní připravíme rajčata. Rozkrojíme je na čtvrtky a z každé odstraníme část se semínky, protože pro náš recept se hodí jen dužnina. Takto připravená rajčata pokrájíme na tenké nudličky. Dáme
je do hlubokého talíře a zakápneme kvalitním olivovým olejem a stejným množstvím aromatického suchého bílého vína. Víno s olejem by mělo být v poměru 1 : 1.
Do malých jednoporcových mističek vyskládáme prochladlé opečené plátky cukety a lilku tak, aby zakryly dno a snažíme se je překrývat, aby udržely náplň z kozího sýra. Střídáme oba typy zeleniny. Mističky naplníme připraveným našlehaným kozím sýrem a vrchní část uzavřeme konci plátků, které trochu přimáčkneme. A nyní obsah mističky vyklepneme do dlaně a umístíme do talířů na nachystaná rajčata.
Ozdobíme snítkou pažitky, polovinou vlašského ořechu a podáváme s plátkem čerstvě pečené francouzské bagety.
Načítám komentáře...