Makové jidáše s medem
Seznam surovin
- cukr krupice 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- smetana 50 mililitrů
- droždí 1 kostka
- cukr krupice 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- žloutek 2 kusy
- máslo 150 gramů
- citron 1/2 kusu (Šťáva i kůra)
- cukr vanilkový 1 kus
- sůl
- smetana 250 mililitrů
- mák 250 gramů
- vejce 1 kus
Postup přípravy
Nechte vzejít kvásek připravený z 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce hladké mouky, 50 ml vlažné smetany a 1 kostky droždí. V míse smíchejte 60 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 2 žloutky, 150 g změklého másla, citronovou kůru a šťávu z ½ citronu, 1 vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte kvásek a 250 ml 12% smetany a vypracujte hladké těsto. Do něj přisypte 150 g máku a nechte dál přibližně 45 minut kynout na teplém místě. Pak z něj tvořte válečky a vždy dva vzájemně propleťte. Nechte na plechu ještě 15 minut kynout. Povrch jidášů posypte 100 g máku, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte asi 25 minut.
Načítám komentáře...