Ovocné sushi
Seznam surovin
Na sushi:
- olej 1,5 lžíce (rostlinný)
- rýže sushi 1,5 hrnku
- kokosové mléko 1 plechovka (420 g)
- džus pomerančový 3 lžíce
- voda 1/3 hrnku
- cukr 1,5 lžíce
- kokosový extrakt 1/4 lžičky
Na ozdobení:
Kromě toho:
- olej (na potření rukou)
- zavařenina (2 - 3 různé druhy, podle chuti)
Postup přípravy
V pánvi zahřejeme rostlinný olej, přidáme rýži a mícháme, až se obalí olejem. Přilijeme kokosové mléko, pomerančový džus a vodu, přivedeme k varu, pánev zakryjeme pokličkou a na mírném plameni vaříme asi 15 minut, dokud rýže neabsorbuje téměř všechnu tekutinu. Pánev odstavíme z ohně a rýži necháme zakrytou stát ještě 10 minut. Pak ji přesypeme do mísy, vmícháme do ní cukr a kokosový extrakt a necháme ji vychladnout.
Rýži rozdělíme na 20 stejných dílů a vytvarujeme z nich v dlaních potřených olejem válečky.
Jahody očistíme, kiwi oloupeme a mango také oloupeme a zbavíme pecky. Všechno ovoce pak nakrájíme na tenké plátky a ozdobíme jimi rýžové válečky. Zakryjeme je mikrotenovou fólií a necháme vychladit.
Zavařeniny každou zvlášť zahřejeme a případně zředíme trochou vody, aby byly tekutější. Rozdělíme je do malých misek a podáváme s ovocným sushi, které si do zavařeninových omáček může každý podle chuti namáčet.
Poznámka k receptu
- I u sladké verze sushi je velmi důležité vybrat správný druh rýže. Nejlepší je bílá krátkozrnná japonská rýže s označením "sushi" nebo obyčejná kulatá bílá krátkozrnná rýže, která je po uvaření velmi lepivá.
- Do omáček ze zavařenin můžete přimíchat trochu oblíbeného alkoholu (například rumu, mandlového likéru apod.)
- 1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...