Paštika s voňavým želé
Seznam surovin
Na 12 řezů:
- králičí maso 500 gramů
- játra 200 gramů (drůbeží)
- slanina anglická 300 gramů
- koňak (40%) 1 lžíce
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 kus (středně velká)
- česnek 3 stroužky
- muškátový oříšek 1 špetka
- pepř
- sůl
Levandulové želé:
Postup přípravy
1. Maso nakrájejte na menší kousky. Pak je společně s polovinou jater a 200g slaniny dvakrát umelte na jemnou fáš. Osolte ji a okořeňte pepřem a muškátovým oříškem. Vidličkou důkladně zašlehejte koňak a nakonec vmíchejte šlehačku.
2. Na másle zpěňte najemno nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Přidejte druhou polovinu jater. Směs nechte zchladnout, játra pak nakrájejte na menší kousky a opatrně je vmíchejte do masové směsi. Paštikovou formu (terinu) vyložte zbylou, na plátky nakrájenou anglickou slaninou (měla by částečně přesahovat přes okraj formy), naplňte masovou směsí a překryjte přečnívající slaninou.
3. Formu vložte do vodní lázně, ve které paštiku vařte při teplotě 80°C asi hodinu. Po vychladnutí ji vyklopte, nahoře dvakrát potřete levandulovým želé a podávejte dozdobenou čerstvými nebo sušenými levandulovými kvítky.
4. Želé: Plátky želatiny nechte zvláčnět v malém množství sirupu. Zbytek sirupu zahřejte a vmíchejte změklou želatinu. Nechte chvíli stát a pak jí přelijte paštiku.
Recept na Levandulový sirup najdete zde
Poznámka k receptu
Co už může být „francouzštějšího” než pâté – paštika? Natož v levandulovém kabátku!
Načítám komentáře...