Pečené brambory s dušenými žampiony
Seznam surovin
- brambory 8 kusů (středně velké)
- žampiony 250 gramů (očištěné)
- cibule 1 kus
- smetana na vaření 2 decilitry
- máslo pomazánkové 70 gramů
- olej olivový 2/3 decilitru (+ 2 lžíce)
- citron 1 kus
- tymián 1 svazek
- česnek 4 stroužky
- pepř 1/2 lžičky (drcený)
- sůl
Postup přípravy
Brambory důkladně omyjeme, vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Po 15 minutách brambory slijeme a necháme oschnout. Pak je potřeme dvěma lžícemi olivového oleje, rozložíme na plech a v troubě vyhřáté na 250 °C je upečeme doměkka.
Z žampionů nakrájíme 8 hezkých plátků, které opečeme zvlášť na malé části zbylého oleje a necháme na ozdobení. Zbylé žampiony a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a společně orestujeme na zbylém oleji. Přidáme tymián (několik větviček si necháme také na ozdobení), oloupané a rozdrcené stroužky česneku, vymačkanou štávu z citronu a pepř, osolíme a promícháme. Na závěr vmícháme pomazánkové máslo a smetanu a již dále nevaříme.
Pečené brambory necháme částečně zchladnout, pak z nich odkrojíme vršky (asi čtvrtinu), vydlabeme část dužniny a brambory naplníme houbovou směsí. Každou ozdobíme plátkem žampionu a snítkou tymiánu a ihned podáváme.
Načítám komentáře...