Pečené brambůrky s pršutem a šalvějí
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (drobné)
- šunka pršut 150 gramů (plátky z bůčku nebo krkovice)
- šalvěj 1 svazek
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
Na dip:
- smetana zakysaná 200 gramů
- sýr s modrou plísní 100 gramů (Gorgonzola, Niva)
- sýr krémový 60 gramů (Lučina, nebo Žervé)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 lžíce (nasekaná)
- pepř černý 1 špetka (čerstvě drcený)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Brambůrky důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na poloviny. Nasypeme je do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Scedíme je a necháme odkapat a částečně zchladnout.
Na každou půlku brambůrky položíme lístek šalvěje a obalíme ji plátkem pršutu. Brambůrky rozložíme na plech vymazaný olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a upečeme je doměkka.
Během pečení brambůrek si připravíme dip. V sekacím strojku rozsekáme nakrájenou gorgonzolu s lučinou a postupně přilijeme zakysanou smetanu. Směs přelijeme do misky, podle chuti přisolíme, opepříme, vmícháme petrželku a dip podáváme k horkým brambůrkům na dochucení.
Načítám komentáře...