Plechovková tlačenka
Seznam surovin
- smetana zakysaná 1/2 hrnku (15%)
- šunka 1/2 hrnku (najemno nakrájená)
- paprika červená 1/2 kusu
- paprika žlutá 1/2 kusu
- vejce 1 kus
- olivy zelené 3 lžíce
- želatina 1 balení (plátková)
- sůl
- majonéza 1/2 hrnku
Postup přípravy
Z plechovky ostrým pevným nožem odřízneme víko a okraje. Plechovku upravíme tak, aby okraje nebyly zahnuté směrem dovnitř, abychom tlačenku po ztuhnutí dostali z plechovky. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na čtvrtky.
Do kovové mísy vložíme na jemné plátky nakrájenou papriku, olivy a šunku. Přidáme majonézu, smetanu a sůl a za stálého míchání suroviny prohřejeme ve vodní lázni asi na 40°C.
Ze želatiny vymačkáme vodu a v malé plastové misce zakryté fólií ji krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě na stupeň rozmrazování. Teplou rozpuštěnou želatinu vmícháme do šunkové hmoty a tou plníme plechovku tak, že ji střídavě prokládáme nakrájeným vejcem. Plechovku zakryjeme fólií a tlačenku necháme přes noc ztuhnout v lednici. Hotovou tlačenku krájíme na plátky a podáváme doplněnou nakládanou zeleninou a celozrnným pečivem.
Poznámka k receptu
Tlačenku vyklopíte z plechovky snáze, když ji krátce podržíte pod tekoucí vlažnou vodou.
Načítám komentáře...