Plněné smažené brambůrky
Seznam surovin
- brambory 10 kusů (velmi malé)
- šunka 4 plátky (tyrolská)
- vejce 2 kusy
- sýr tavený 2 plátky (Čedar)
- ořechy vlašské 80 gramů (drcené)
- cibulka jarní 2 kusy (jen bílá část)
- roketa 1 hrst
- olej 2 lžíce (+ olej na smažení)
- sůl
Postup přípravy
Dobře omyté brambory uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, scedíme je a po vychladnutí je rozkrojíme podélně na půlky a opatrně vydlabeme část dužniny.
Listy rokety opereme, necháme odkapat a nasekáme je ostrým nožem na drobné kousky. Plátky šunky nakrájíme na malé čtverečky. Na rozehřátém oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme šunku a roketu, krátce orestujeme, stáhneme z ohně a vmícháme nakrájený sýr.
Do náplně vmícháme drobně nakrájenou vydlabanou náplň z brambor, podle chuti přisolíme a náplň rozdělíme do bramborových půlek.
Půlky brambor spojíme k sobě, spíchneme párátkem, namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme v oříškách a ihned opatrně ponoříme do většího množství rozpáleného oleje a usmažíme do světle hněda.
Poznámka k receptu
Místo vlašských můžete použít i drcené lískové ořechy.
Párátka slouží nejen ke spíchnutí bramborových půlek, ale díky nim také snadno vložíte brambůrky do rozehřátého oleje.
Když brambůrky nesníte hned po usmažení, nic se neděje. Jsou vynikající i studené. Nebo je před podáváním můžete krátce ohřát v troubě.
Načítám komentáře...