Polomáčené tyčinky s chilli
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mouka pšeničná hladká (na poprášení pracovní plochy)
- sůl 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- Hera 125 gramů
- smetana zakysaná 100 mililitrů
- bílek 1 kus (na potření)
- čokoláda mléčná 150 gramů
- paprikové vločky (chilli na posypání)
Postup přípravy
1. Nejprve smíchejte mouku se solí a s kypřicím práškem do pečiva a směs prosejte do větší mísy.
2. Přidejte změklý tuk a zakysanou smetanu a vše spojte v hladké těsto. Rozválejte ho na plát o síle asi 3 mm a vykrajujte z něj úzké a dlouhé proužky. Potřete je bílkem a pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
3. Vychladlé tyčinky namáčejte v rozpuštěné čokoládě, klaďte je na mřížku, posypte chilli a nechte čokoládu zaschnout.
Poznámka k receptu
Místo stáčených tyčinek z křehkého těsta vyzkoušejte jednodušší, stejně dobré hranolky.
Čokoládě se právem říká hnědé zlato. V zemi jejího původu, v Mexiku, používali Mayové a Aztékové kakaové boby jako platidlo (a také jako luxusní nápoj bohatých). V podobě nápoje se zde s ní seznámil španělský objevitel a dobyvatel Hernán Cortés a do své rodné země se vrátil (kromě jiného) také s kakaovými boby a vědomostmi, jak je přeměnit v tekutou, a dokonce léčivou lahůdku hodnou bohů. Ze Španělska se čokoláda postupně rozšířila do zbytku Evropy a světa. První tabulka čokolády byla vyrobena přibližně v polovině 19. století a vynález konšování roku 1879 pak posunul její výrobu k dnešní podobě.
Načítám komentáře...