BŮČKOVÁ POMAZÁNKA
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (libovější bůček)
- česnek 1 palička
- cibule 1 kus (velká)
- pivo světlé 300 mililitrů (Březňák 11°)
- sádlo 200 gramů
- hořčice plnotučná 4 lžíce
- kmín 1 lžíce
- paprika pálivá 2 lžičky (mletá 2-3 lžičky)
- sůl
Postup přípravy
1. Bůček ze všech stran osolte a vetřete do něj prolisovaný česnek, pak ho okořeňte kmínem, paprikou a pomažte hořčicí. Cibuli nakrájejte nahrubo, vsypte do pekáče a posaďte na ni bůček. Podlijte pivem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny, dokud maso není zcela měkké. Pokud by se tekutina rychle vypařovala, podlévejte pivem nebo vodou.
2. Bůček vyndejte z pekáče a v teplém výpeku nechte rozpustit sádlo (pokud jste měli tučnější kus masa, nemusíte ani použít všechno). Bůček nechte lehce zchladnout a pak z něj stáhněte kůži.
3. Dál je několik možností, jak s masem naložit – můžete ho i s výpekem rozmixovat nebo umlít dohladka a získat jemnou pomazánku, můžete stáhnout vrchní tučnou vrstvu, maso natrhat a smíchat s výpekem (vznikne varianta rillettes) nebo část masa s tukem a výpekem rozmixujte, část natrhejte a pak promíchejte. Tahle varianta se nám líbí nejvíc.
4. Pomazánku dejte do čisté sklenice a skladujte v lednici. Podávejte s čerstvým chlebem a jarní cibulkou, okurkami nebo křenem.
Poznámka k receptu
Ideální dárek pro tatínky každého věku. Dobrému bůčku totiž nikdo neodolá. Dodržte zásadu pivního párování a darujte pomazánku i s vychlazenou lahví piva, se kterým jste maso pekli.
ASI 500g
Načítám komentáře...