Domácí máslo
Seznam surovin
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- sůl mořská
Postup přípravy
KROK 1
• Do zavařovací sklenice vlijte smetanu ke šlehání (důležité je použít smetanu bez stabilizátorů - obvykle se prodává v tetrapakové krabičce). Sklenice by měla být plná pouze do poloviny či do dvou třetin, aby se smetana snadno našlehala. Krátkými, rychlými pohyby třeste sklenicí nahoru a dolů, jako byste mixovali koktejl v šejkru.
KROK 2
• Asi po 2–3 minutách třesení by měla smetana začít tuhnout. Pokračujte, dokud smetana neztuhne natolik, že se začne odlepovat od stěn. V této fázi půjde třesení trochu ztuha. Pokud nemáte sílu, složte si na stůl utěrku a opatrně sklenicí o stůl tlučte. Nejúčinnější budou dlouhé a pomalé kmity. Třeste ještě asi 10 minut, dokud se od smetany nezačne oddělovat bílá syrovátka. Máslo vydrží v lednici asi týden, v mrazáku ho uchováte až půl roku
KROK 3
• Syrovátku slijte do jiné nádoby (můžete ji třeba použít do pečení). Máslo promíchejte lžící, přilijte trochu ledové vody a opět protřepte, abyste máslo opláchli od zbytků syrovátky – její odstranění je důležité, způsobuje totiž kysnutí másla. Hotové máslo ochuťte mořskou solí a vložte do čisté nádoby. Uchovávejte v lednici.
Máslo můžete ochutit:
• Máslo s medvědím česnekem: hrst medvědího česneku nasekejte a promíchejte s osoleným změklým máslem.
• Bylinkové máslo k rybě: do másla vmíchejte nasekanou lžičku tymiánu, lžičku rozmarýnu, ½ lžičky šalvěje, lžičku šťávy a kůry z citronu a 2 stroužky prolisovaného česneku. Dobře promíchejte.
• Bylinkové máslo k masu: hrst nasekaných bylinek (libeček, petržel ka, bazalka, koriandr), stroužek česneku, ½ nasekané chilli paprič- ky a ¼ lžičky drceného pepře vmíchejte do másla.
• Bylinkové máslo s pečeným česnekem: palici česneku rozřízněte na poloviny, zastříkněte olejem a pečte 40 minut na 200 °C. Zchladlý česnek prsty vymáčkněte ze slupek a vmíchejte do másla spolu s bylinkami a pepřem.
Načítám komentáře...