Domácí paštika s želé z červeného vína
Seznam surovin
Na paštiku:
- vepřové maso 500 gramů
- játra 500 gramů (kachní)
- špek 50 gramů (jemný)
- smetana na šlehání 50 mililitrů (50-100 ml)
- víno dezertní 100 mililitrů (nebo portské)
- vejce 2 kusy
- žloutek 2 kusy
- cibule 1 kus (velká)
- česnek 4 stroužky
- tymián 1 lžíce (čerstvý)
- rozmarýn 1 lžíce (čerstvý)
- bobkový list 2 kusy
- hřebíček 1 kus (drcený)
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- pistácie 1 hrst (nesolené vyloupané)
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Na želé:
- želatina 5 plátků
- víno červené 500 mililitrů
- víno dezertní 100 mililitrů
- cukr krupice 2 lžíce
- jablka 1 kus (malé)
- citron 1 plátek (bez kůry)
- skořice 1/2 kusu (celá)
- hřebíček 4 kusy
- badyán 1 kus
- sůl 1 špetka
Na ozdobu:
- pepř barevný (celý)
- bobkový list
- rozmarýn 1 snítka (čerstvý)
- tymián 1 snítka (čerstvý)
Postup přípravy
1. Maso nakrájejte na menší kostky, játra odblaňte a překrájejte. Špek, cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V kastrolu opečte špek a zpěňte na něm cibuli a česnek. Přidejte maso, koření, bylinky a orestujte. Opečte krátce i játra a zalijte je dezertním nebo portským vínem. Chvíli povařte, játra však musí zůstat uvnitř růžová. Nechte zchladnout, odstraňte bobkové listy a vše i se šťávou najemno rozmixujte.
2. Do směsi vmíchejte prošlehaná vejce se žloutky, smetanu (množství závisí na tučnosti bůčku) a nahrubo nasekané pistácie. Formu (nebo malé formičky) naplňte směsí, párkrát s ní klepněte o stůl, aby unikl vzduch, a postavte ji do pekáče. Okolo nalijte horkou vodu asi do ²/ ³ výšky formy a dejte na 60–90 minut do trouby. Teplotu udržujte pod 100 °C, ideálně na 90 °C, z paštiky se tak nebude oddělovat tekutina. Nechte vychladnout a pak uložte do chladničky.
3. Želatinu namočte na 10 minut do trochy studené vody. Svařte červené a dezertní víno s cukrem, plátky jablka, citronem a kořením na polovinu (jako měrku můžete použit špejli). Přidejte špetku soli a víno přeceďte.
4. Ze želatiny vyždímejte vodu a rozmíchejte ji v teplém víně. Vychlazenou paštiku ozdobte kořením a bylinkami, zalijte vlahou želatinou a dejte ztuhnout do chladničky.
Poznámka k receptu
Čechům na dovolené v zahraničí se prý říkalo „paštikáři“, protože s sebou všude vozili konzervy s játrovkou, aby nemuseli utrácet za místní jídlo. Jakkoli se na cestách většinou snažím vařit z místních zdrojů, k tradici paštikářů se hrdě hlásím. Málo věcí mi totiž chutná tolik jako dobrá paštika. Snažím se ji připravovat doma. Výhodou je fakt, že víte, co jíte, a také možnost přidat si k paštice své oblíbené ingredience. Třeba právě želé z červeného vína. Na 1 litr.
Načítám komentáře...