Hummus
Seznam surovin
- voda 6 decilitrů
- cizrna 150 gramů (suchá )
- sezamová pasta Tahini 1,5 decilitru
- olej olivový 3/4 decilitru
- šťáva citronová (ze dvou citronů)
- česnek 2 stroužky (velké)
- pepř cayenský 1 špetka
- sůl
- olej olivový 2 lžíce (na pokapání)
- petržel hladkolistá (na ozdobu)
Postup přípravy
Cizrnu namočíme do studené vody (množství vody by mělo být alespoň dvojnásobné) a necháme přes noc nabobtnat. Pak cizrnu slijeme, zalijeme 6 dl vody, přidáme drcené stroužky česneku a vaříme 2 - 3 hodiny, dokud cizrna nezměkne.
Uvařenou cizrnu scedíme, necháme odkapat, trochu cizrny si uschováme na ozdobení a vývar z cizrny si necháme stranou. Zbytek cizrny nasypeme do mixéru, přidáme citronovou šťávu, olivový olej a 1,5 dl vývaru z cizrny a vše rozmixujeme na kaši. Přidáme tahini a dále mixujeme, až vznikne hladká kaše, kterou ochutíme solí a kajenským pepřem.
Hotový hummus rozdělíme do misek a každou porci pokapeme olivovým olejem a ozdobíme petrželkou, kajenským pepřem a odloženou cizrnou.
Poznámka k receptu
Tuto tradiční arabskou pomazánku podávejte nejlépe ještě teplou, s rozpečenými chlebovými plackami pita. Hodí se i k pečené zelenině nebo masovým minutkám.
Načítám komentáře...