Hummus z dýně
Seznam surovin
- dýně 500 gramů (dužina nakrájená na 3cm kousky)
- cizrna 400 gramů (propláchnuté a scezené konzervované)
- česnek 1 stroužek (rozdrcený)
- kmín římský 1 lžíce (namletý)
- šťáva citronová 2 lžíce (čerstvá)
- olej olivový 80 mililitrů (+na zastříknutí)
- petržel hladkolistá (nakrájená čerstvá)
- chléb arabský (placky k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Rozložte na něj kousky dýně, zastříkněte je olejem, osolte a opepřete. Pečte 30 až 35 minut, až dýně změkne. Nechte ji 20 minut vychladnout.
2. Dýni rozmixujte s cizrnou, česnekem a kmínem téměř dohladka. Přidejte citronovou šťávu a ještě rozmixujte na hladký krém. Nechte motor mixéru běžet a otvorem ve víku přilévejte tenkým pramínkem olej.
3. Vzniklý hummus přesuňte do misky, posypte petrželkou a podávejte s chlebovými plackami.
Poznámka k receptu
Hummus pochází z arabské kuchyně a jde o pyré z luštěniny jménem cizrna. Tady ji doplnila dýně a je to spojení velmi úspěšné!
Načítám komentáře...