Játrová paštika
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (vařené)
- játra 340 gramů (vepřová)
- cibule 1/2 kusu (malá)
- koření (na paštiku (pepř, zázvor, skořice, nové koření, muškátový oříšek")
- sůl 11 gramů
- sádlo (na zalití)
- pepř růžový (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Vařené maso nasekejte nadrobno a umelte ho spolu s očištěnými syrovými játry. Můžete ho i rozmixovat, dejte ale pozor, ať se nezahřívá. Přidejte sůl, koření a nadrobno nasekanou cibuli. Pokud chcete mít paštiku opravdu jemnou a krémovou, ještě ji propasírujte přes hladké síto.
2. Hotovou směs dejte do malé zapékací misky do pekáčku s vodou a pečte ve vodní lázni na 90 °C asi 1 hodinu. Pak ji nechte zcela vychladnout, zalijte rozpuštěným sádlem a posypte růžovým pepřem. Nechte v chladu ztuhnout a podávejte. V Našem masu paštiku dělají trochu jinak - podle receptu z 19. století ji narážejí do hovězího střeva, zavážou do tvaru podkovy a vaří při teplotě 80 °C, dokud vnitřní teplota není 72 °C (trvá to asi 30 - 45 minut). Nakonec ji ještě lehce zaudí.
Poznámka k receptu
- Na paštiku vybírejte tučnější maso, jako jsou laloky, bůček nebo tučnější ořez. Paštika má výraznou játrovou chuť, a navíc je fantasticky krémová. Opravdový fajnšmekři pak mohou zkusit originální recept řeznictví a paštiku vařit v hovězím střívku.
Načítám komentáře...