Jemná játrová paštika
Seznam surovin
- játra 500 gramů (kachní)
- máslo 250 gramů
- smetana 100 mililitrů
- cibule 2 kusy (menší)
- víno bílé 150 mililitrů
- olej olivový
- šalvěj 1 snítka
- tymián (čerstvý)
- pepř barevný (mletý)
- pepř barevný (drcený)
- sůl
Postup přípravy
1. v hlubší pánvi na olivovém oleji zpěňte nasekanou cibuli, přidejte očištěná játra a pomalu restujte. Přilijte víno a nechte dusit, stačí pár minut, aby byla játra tepelně upravená, ale nevysušila se.
2. mezitím ve vodní lázni rozpusťte máslo. Podušenou játrovou směs přesuňte do hlubší mísy, přidejte smetanu a tyčovým mixérem důkladně mixujte, postupně přidávejte rozpuštěné máslo, aby směs měla konzistenci velmi hustého krému, spotřebujete ho asi dvě třetiny. směs důkladně osolte,
opepřete, přidejte nasekané lístky tymiánu a opět mixujte.
3. dohladka umixovanou směs dejte do misek, povrch uhlaďte. zbylé rozpuštěné máslo přelijte do rendlíku a velmi krátce v něm orestujte lístky šalvěje. máslem se šalvějí pak důkladně zalijte paštiky, každou dokončete špetkou drceného barevného pepře. dejte ztuhnout do lednice na 24 hodin.
Poznámka k receptu
Důkladným rozmixováním získáte velmi jemnou konzistenci. nebojte se paštiku pořádně osolit a okořenit, při tuhnutí se aroma částečně vstřebá.
Potřebujete 3 misky o obsahu 250 ml.
Načítám komentáře...