Lilková pomazánka s ořechy
Seznam surovin
- lilek 400 gramů
- margarín 60 gramů (Flora s máslem)
- ořechy vlašské 150 gramů (namleté)
- česnek 3 stroužky
- zázvor 1 lžička (strouhaný)
- nové koření 1 špetka (mleté)
- kmín římský 2 špetky (mletý)
- olej olivový 2 lžíce (lze vynechat)
- šťáva citronová 1 lžička (dle chuti)
- pepř černý 1 špetka (dle chuti)
- sůl 1 špetka (dle chuti)
- paprika sladká 1 špetka (na ozdobu)
- koriandr 5 listů (na ozdobu)
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45 - 60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny.
Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření.
Ochutnáme a případně ještě ochutíme jemně solí a pepřem. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy.
Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje.
Pomazánku přendáme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru.
Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.
Načítám komentáře...