Měkký a tvrdý tvaroh
Seznam surovin
- mléko 3 litry (nesmí být trvanlivé, případně směs mléka a sladké smetany )
Postup přípravy
1. Plnotučné mléko (nebo jeho směs se smetanou – čím tučnější bude, tím tučnější bude i tvaroh) nechte při pokojové teplotě nejméně do druhého dne zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když bude jen lehce nakyslé.
2. Pak mléko (nebo směs) pomalu zahřívejte na teplotu asi 50 °C. Na hodně měkký tvaroh stačí asi 40 °C; čím je teplota vyšší, tím je výsledný tvaroh sušší a tvrdší.
3. Pak mléko nechte zakryté pomalu vychladnout (nejlepší je vypnout elektrickou plotýnku a nechat tam mléko stát).
4. Pokud chcete získat tvrdý tvaroh na strouhání, tak sraženou tekutinu sceďte ještě za horka a vzniklou hmotu pevně zabalenou v čistém plátýnku zatižte (třeba dobře omytým kamenem nebo dlaždičkou).
5. Na měkký tvaroh (využijete ho na pomazánky, do těsta nebo na sladké náplně koláčů či buchet) po vychladnutí slijte syrovátku (tu určitě nevylévejte – obsahuje totiž snadno stravitelné bílkoviny, velmi prospěšné pro náš organismus, a v létě skvěle osvěží) a tvaroh nechte buď jen okapat na sítu, nebo ho přes plátno ještě vymačkejte
Poznámka k receptu
Máte-li pravidelný přísun čerstvého mléka, určitě vyzkoušejte přípravu domácího tvarohu. Kromě mléka vám postačí jen nerezový hrnec, kuchyňský teploměr a kus čistého plátna.
PŘÍPRAVA (kysání) 1 den
300 gramů
Načítám komentáře...