Paštika z vepřových jater
Postup přípravy
1. Očistěte játra, zbavte je blan a nakrájejte na stejně velké kusy.
2. Na pánvi rozehřejte 50 g másla s troškou oleje, přidejte nasekanou cibuli a česnek. Restujte při střední teplotě, dokud cibule nezměkne. Pak zvyšte teplotu, přidejte játra a celý rozmarýn. Restujte, dokud se játra zvenku nezatáhnou. Uvnitř by měla zůstat měkká a pružná (má to vliv na výslednou barvu paštiky). Přilijte brandy a vše nechte chvíli při vysoké teplotě flambovat, dokud se alkohol zcela nevypaří.
3. Vytáhněte snítky rozmarýnu. Opečená játra vložte do mixéru a za postupného přidávání 170 g másla mixujte do hladka. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
4. Směs vlijte do nádoby, ve které budete paštiku servírovat, a povrch přelijte 30 g přepuštěného másla. Dejte do lednice vychladit.
Poznámka k receptu
Dobrou paštiku by měl mít v repertoáru každý kuchař. Do baget se dává chuťově spíše neutrální, aby podtrhla škálu dalších výraznějších chutí. Výsledek je tak univerzální a hodí se i na chleba s máslem.
Načítám komentáře...