Smetanová ricotta
Seznam surovin
- mléko 1,5 litru (plnotučné nejlépe Bio farmářské mléko)
- smetana na šlehání 500 mililitrů (nejlépe 40%)
- sůl mořská 1 lžička
- šťáva citronová 4 lžíce
Postup přípravy
1. Do většího hrnce nalijte mléko a smetanu. Vsypte sůl a směs pomalu zahřívejte (nesmí ale dojít k bodu varu!). Promíchejte ji, aby se sůl zcela rozpustila.
2. Až teplota tekutiny dosáhne 80 °C (na okraji hrnce se v ní začnou tvořit jemné bublinky, ale jistější je použít kuchyňský teploměr), vlijte do ní citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě 2 minuty směs promíchávejte. Ihned se začne srážet v nepravidelné hrudky.
3. Vypněte plamen a sraženou mléčno-smetanovou směs nechte ještě asi 5 minut dojít na teplém sporáku. Poté hrnec nechte při pokojové teplotě stát asi hodinu.
4. Přes cedník vyložený plátýnkem přelijte obsah hrnce do jiné nádoby a nechte z něj vykapat syrovátku. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu pro další použití. bublinky, ale jistější je použít kuchyňský teploměr), vlijte do ní citronovou šťávu. Ztlumte oheň na minimum a ještě 2 minuty směs promíchávejte. Ihned se začne srážet v nepravidelné hrudky.
5. Přes cedník vyložený plátýnkem přelijte obsah hrnce do jiné nádoby a nechte z něj vykapat syrovátku. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu pro další použití.
Poznámka k receptu
Luxusní verze ricotty, jinak připravované ze syrovátky, je skvělá na nepečené sladkosti.
Načítám komentáře...