ŠVESTKOVÁ POVIDLA
Seznam surovin
- švestky 4 kilogramy (zralé 4-5 kg)
- ocet vinný 250 mililitrů (bílý)
- cukr krupice 500 gramů (500-750 g)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Švestky vypeckujte a dejte do hrnce nebo pekáče – ideální je kousek se silným dnem a neměl by být kovový (u hrnce je jasnou volbou litinový nebo černý, pekáč může být smaltovaný nebo skleněný). Podlijte octem, přidejte cukr a sůl, promíchejte a nechte stát alespoň 2 hodiny, klidně ale i do druhého dne.
2. Druhý den dejte hrnec na plotnu, přiveďte k varu a pak teplotu snižte na minimum a nechte jen tak probublávat 4–5 hodin, dokud se nevyvaří přebytečná tekutina a povidla nezhoustnou. Občas je zkontrolujte a zespodu promíchejte, abyste se ujistili, že se nepálí, jinak se o ně ale nestarejte. Pokud jste zvolili variantu pekáč, dejte je do trouby předehřáté na 160 °C a pečte také 4–5 hodin.
3. Nakonec povidla rozmixujte dohladka – z hrnce to nutné nebývá, v pekáči se ale obvykle švestky zcela nerozpadnou. Naplňte je do horkých, vypařených sklenic a obraťte dnem vzhůru nebo ještě pro jistotu zavařte.
Poznámka k receptu
Úspěch povidel je v množství. Když vaříte nebo pečete alespoň čtyři kila, nespálí se, ani když na ně nedohlížíte. Jestli je dáte do trouby, nebo na plotnu, je na vás. My máme vyzkoušené oba způsoby.
10 SKLENIC O OBJEMU 200 ML
ODLEŽENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...