Rebarborový trifle s ovocem
Seznam surovin
- rebarbora 10 kusů (řapíků)
- borůvky 250 gramů (mražených/čerstvých, může být jiné ovoce)
- cukr krystal 110 gramů
- citron 1 kus
- šťáva pomerančová 2 kusy
- piškoty cukrářské 10 kusů
- sušenky 8 kusů (zázvorové)
Krém:
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- žloutek 6 kusů
- cukr krystal 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
Náplň:
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 110 gramů
- sýr Mascarpone 750
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- pomerančová kůra 2 kusy
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte očištěnou rebarboru na 4cm kousky a spolu s borůvkami je vložte do pečicí formy, posypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou a přikryjte alobalem. Vložte do trouby a 30 minut peč- te, až je rebarbora měkká. Nechte zchladnout.
2. KRÉM: Vlijte smetanu do kastrůlku a zahří- vejte skoro k varu. V misce dobře metlou pro- šlehejte žloutky, cukr a vanilku. Ke směsi přilijte za stálého šlehání horkou smetanu. Přelijte zpět do kastrůlku a vraťte na mírný plamen na plotnu. Stále míchejte dřevěnou vařečkou dohusta. Nevařte! Krém nechte zchladnout.
3. NÁPLŇ: Elektrickým šlehačem prošlehejte žloutky s cukrem, až ztrojnásobí svůj objem. Přidejte mascarpone, smetanu a pomerančovou kůru. Směs šlehejte tak dlouho, dokud nebude na metlách tvořit špičky.
4. Do 6 misek nebo pohárů naskládejte na dno přepůlené piškoty a pokapejte je citronovou a pomerančovou šťávou. Přelijte je vychladlým žloutkovým krémem. Na něj naneste do každé misky celkem ¾ náplně z mascarpone, které posypte ¾ rozdrobených zázvorových sušenek. Navrch naneste vychladlou rebarboru s borůvkami (bez šťávy).
5. Trifle vložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.
6. Servírujte ozdobený zbylou čtvrtinu náplně a posypaný rozdrobenými zázvorovými sušenkami a pomerančovou kůrou.
Poznámka k receptu
Neexistuje konkrétní předpis, jak by trifle měl přesně vypadat, které vrstvy a v jakém pořadí má obsahovat. Vyvarujte se však nahrazování žloutkového krému vanilkovým pudinkem a mascarpone tvarohem.
Načítám komentáře...