Slané preclíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- tuk 40 gramů (změklý)
- vejce 1 kus
- mléko 4 lžíce (vlažné)
- droždí 15 gramů (čerstvé)
- cukr krupice 1 lžička
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- žloutek 1 kus (na potření)
- semínka sezamová 1 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí rozmícháme se lžičkou cukru a lžičkou mouky ve vlažném mléce a na teplém místě necháme 15 minut vykynout. V míse utřeme vejce s tukem a solí. Vmícháme mouku a vzešlý kvásek a vypracujeme husté těsto, ze kterého uděláme bochánek, poprášíme ho moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme v teple 30 minut kynout.
Vykynuté těsto znovu na pomoučeném válu důkladně prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky. Utvoříme z nich válečky dlouhé asi 15 - 18 cm a stočíme je do preclíků.
Preclíky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky. Plech s preclíky vložíme do trouby vyhřáté na 225 °C a pečeme asi 15 - 17 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Preclíky můžete sypat nejen sezamem, ale i hrubou solí, kmínem nebo mákem.
Načítám komentáře...