Smažené cuketové květy I
Seznam surovin
- olej (rostlinný na smažení)
- mouka pšeničná hladká 1,25 hrnku
- sůl 1 lžička
- pivo 300 mililitrů (nebo soda)
- květy 24 kusů (květy cukety, pestíky odstraňte)
- citron (skrojky k podávání)
- sůl mořská (mořská na posypání)
Postup přípravy
1. V menším kastrolu rozehřejte vyšší, asi 5cm vrstvu oleje.
2. Mouku promíchejte se solí ve velké míse, pak do ní vmíchejte pivo, až vznikne téměř hladké řídké těstíčko (pár žmolků nevadí, dodají těstu zajímavou strukturu).
3. Květy namáčejte po jednom v těstíčku, opatrně z nich otřepejte jeho přebytek a pak je po jednom či dvou vkládejte do oleje. Smažte v rozpáleném oleji do zlatova, jednou je během smažení obraťte děrovanou naběračkou. Celkem se smaží 1 až 2 minuty.
4. Přesuňte na papírové kuchyňské utěrky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte je posypané solí a s citronem.
Poznámka k receptu
Tato lahůdka, původem z Itálie, je bonus pro zahrádkáře a pěstitele.
TIP: Těstíčko bude ještě lehčí a křupavější, když do něj vmícháte 3 lehce ušlehané bílky. V Itálii se cuketové květy také před smažením plní. Na asi 16 květů budete potřebovat zhruba 1 hrnek ricotty nebo žervé, 1 lžíci nadrobno nasekaných čerstvých bylinek (například máty), ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, sůl a pepř. Promíchejte a do každého květu opatrně vložte před smažením asi 1 lžíci náplně.
Načítám komentáře...