Snídaňové muffiny
Seznam surovin
- mouka špaldová 340 gramů (celozrnná)
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- podmáslí 220 gramů
- smetana zakysaná 180 gramů
- olej 4 lžíce (rostlinný)
- vejce 2 kusy
- vejce 12 kusů (křepelčí)
- slanina anglická 150 kusů (vcelku)
- cibulka jarní 4 snítky
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
1. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi. Křepelčí vejce uvařte natvrdo - dejte je do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty, pak je ihned zchlaďte studenou vodou a oloupejte. Jarní cibulku nasekejte. Formu na muffiny vymažte máslem.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte všechny sypké suroviny: mouku, sůl, prášek do pečiva a sodu, v menší misce prošlehejte podmáslí, řepkový olej, zakysanou smetanu a vejce. Smíchejte suché i mokré suroviny a přidejte i slaninu a cibulku. Těsto nepřemíchejte, stačí, když se suroviny spojí. Když sem tam zůstane nějaká hrudka, vůbec to nevadí.
3. Do každého důlku ve formě dejte asi lžíci těsta, posaďte do něj vejce a zakryjte dalším těstem, celkově by těsto mělo zabírat asi ¾ formy. Dejte do trouby a pečte buď asi 20 minut, nebo dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou. Podávejte je ještě horké, vlahé nebo klidně studené.
Poznámka k receptu
- Na dobrou snídani nemusíte rezignovat, ani když je ráno spěch. Popadněte tyhle perfektně vláčné muffiny a klasiku slanina - vejce - pečivo můžete jíst třeba cestou do práce.
- Muffiny jsou ohromně variabilní a schováte do nich i pažitku, pórek nebo nastrouhaný parmezán. Šmrnc jim dodá i špetka uzené papriky. Nikdy se neomrzí!
Načítám komentáře...