Špenátový palačinkový dort
Seznam surovin
Palačinky:
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- mléko 300 mililitrů (plnotučné)
- špenát 150 gramů (čerstvý)
- vejce 4 kusy
- voda perlivá 200 mililitrů
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř
- olej (rostlinný na opékání)
Náplň:
- losos uzený 200 gramů
- smetana 250 gramů ( crème fraîche)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- kopr 2 lžíce (čerstvý)
- pažitka 2 lžíce (čerstvá)
- kapary 2 lžíce
Postup přípravy
1. Nejprve připravte náplň a nechte ji chvilku v chladu rozležet. V míse rozmíchejte crème fraîche, přidejte citronovou šťávu a kůru, nasekaný kopr, pažitku a kapary a podle chuti osolte a opepřete.
2. Špenátové listy spařte vroucí vodou, vymačkejte z nich vodu a tyčovým mixérem rozmixujte. Do velké mísy vyklepněte vejce, rozmíchejte je s mlékem, špenátem a rozetřeným česnekem. Přisypte mouku a nakonec do mísy nalijte perlivou vodu. Osolte a opepřete.
3. Pánev vymažte olejem a postupně na ní opečte palačinky. Na servírovací talíř položte první palačinku, potřete ji sýrovým krémem a rozprostřete na ni na kousky nakrájeného lososa. Přiklopte další palačinkou, kterou potřete pouze krémem. Střídejte takto palačinky, lososa přidejte vždy do každé další druhé vrstvy, dokud všechny nespotřebujete. Vršek dortu potřete zbylým krémem a ozdobte kousky lososa, snítkou kopru, pažitkou a kapary.
Poznámka k receptu
Špenát, uzený losos a crème fraîche tvoří perfektní trojku. Spojte je do efektního slaného dortu. Krájejte ho po výřezech, pak nebude mít chybu ani servis.
Načítám komentáře...