Plněné žampiony se špenátem
Seznam surovin
- brambory 750 gramů (vařené, oloupané)
- žampiony 500 gramů (větší)
- špenát 250 gramů (listový)
- sýr s modrou plísní 50 gramů (Niva)
- slanina anglická 50 gramů
- máslo pomazánkové 50 gramů
- smetana 1/2 decilitru
- olej
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn 1 lžička (nakrájený)
- sůl
Postup přípravy
Brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Žampiony očistíme a nožičky nakrájíme na plátky. V kastrolu krátce opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme žampionové nožičky a krátce je podusíme. Pak přidáme smetanu, rozdrobenou nivu a pomazánkové máslo, promícháme a zvolna dusíme do zhoustnutí.
Dvě lžíce oleje smícháme s nasekaným česnekem a rozmarýnem, v této směsi obalíme žampionové hlavičky a zprudka je opečeme ze všech stran na oleji. Polovinu hlaviček rozložíme do pekáčku (vršky dolů), naplníme je připravenou směsí, přiklopíme zbylými hlavičkami a zapečeme v troubě při 180 °C.
Uvařené brambory opečeme na oleji, přidáme do pekáčku k žampionům a dále pečeme dozlatova.
Oprané lisy špenátu lehce podusíme v kastrolu pod pokličkou, osolíme a rozdělíme na talíře. Přidáme žampiony a brambory a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Pokud neseženete čerstvý špenát, klidně připravte mražený, ale listový, ne protlak.
Načítám komentáře...