Rozpeky s houbovou omáčkou
Seznam surovin
Rozpeky :
- droždí 1/2 kostky
- cukr 1 lžička
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 200 mililitrů
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- sádlo (rozpuštěné na potření)
- sůl
Omáčka:
- sádlo 1,5 lžíce (nebo rostlinný tuk)
- cibule 1 kus
- houby 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- smetana zakysaná 1 kelímek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Nejdříve si připravte kvásek z droždí, trochy cukru a mléka. V míse promíchejte žloutky a zbylé mléko.
2. Do zadělávací mísy vsypte mouku se solí, přidejte vzešlý kvásek, máslo, rozmíchané žloutky s mlékem. Vypracujte těsto a nechte ho kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Z vykynutého těsta vyvořte 12 bochánků. Trochu je zploštěte, rozložte na plech s pečicím papírem a zakryté utěrkou nechte ještě chvíli kynout. Pak je potřete rozpuštěným sádlem a pečte asi 40 minut.
4. Na omáčku osmažte na tuku nadrobno nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kousky pokrájené houby, poduste je doměkka a zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody. Na závěr vmíchejte smetanu, osolte a opepřete.
Načítám komentáře...