Velikonoční bábovičky
Seznam surovin
- pečivo 6 kusů (starší rohlíky)
- vejce 4 kusy
- mléko 400 mililitrů
- máslo 125 gramů (+ na vymazání formiček)
- žampiony 100 gramů
- ořechy vlašské 1 hrst (nebo slunečnicová semínka)
- zelenina 200 gramů (mražená zeleninová směs (kukuřice, hrášek, mrkev))
- kopřivy 4 hrsti (nebo špenát)
- muškátový oříšek
- strouhanka (na vysypání formiček)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Žampiony nakrájejte na plátky. v pánvi rozpalte 2 lžíce másla a houby na něm lehce poduste. Zbylé máslo rozpusťte a nechte chvilku zchladnout. Žloutky oddělte od bílků a bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. kopřivy nebo špenát nasekejte, spařte vroucí vodou a nechte okapat.
2. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do mísy a zalijte mlékem. přidejte rozpuštěné máslo, žloutky a promíchejte. přidejte kopřivy, rozmraženou zeleninu, žampiony, muškátový oříšek, ořechy a vše důkladně promíchejte, ideálně rukama, aby se směs dokonale spojila. nakonec jemně vmíchejte sníh.
3. Formičky vymažte máslem a vysypte strouhankou. pokud máte nějaké s nepřilnavým povrchem, stačí je lehce vymazat olejem. Naplňte je nádivkou, měla by sahat asi 0,5 centimetru pod okraj, protože při pečení nabude. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 35–40 minut, dokud nezezlátnou. Původně byla nádivka bez pečiva. Z mléka a krupice se svařila hustá nesladká kaše, do vychladlé se zamíchala vejce, maso (často kůzlečí), bylinky a upekla se na plechu jako svítek.
Poznámka k receptu
Perfektní nádivka pro ty, kdo i v klasických jídlech hledají nové chutě a postupy. Vyzkoušejte skvělé bábovičky s houbami, které jsou uvnitř díky pestré směsi zeleniny krásně barevné.
Načítám komentáře...