Domácí masová paštika
Seznam surovin
- olej olivový (extra panenský)
- cibule šalotka 3 kusy (oloupané a nadrobno nakrájené)
Fáš:
- slanina 220 gramů (nebo uzený bůček)
- vepřové maso 300 gramů (libové)
- telecí maso 150 gramů
- uzené maso 85 gramů
Maso pokrájené na kostičky:
- slanina anglická 30 gramů (nebo uzený bůček vcelku)
- telecí maso 100 gramů
- vepřové maso 100 gramů
- uzené maso 60 gramů
Dokončení:
- nové koření (mleté)
- muškátový oříšek (mletý)
- vejce 1 kus
- koňak (40%) 1 lžíce
- víno portské 1 lžíce
- rozinky 1 hrst (velké zlaté)
- pistácie 1 hrst (vyloupané nesolené)
- pistácie (na ozdobu)
- sůl hrubá
- pepř (čerstvě namletý)
- slanina anglická (plátky na vyložení formy)
- bobkový list
- bageta (k podávání)
- okurky sterilované (k podávání)
Postup přípravy
1. Na oleji zesklovaťte asi 5 minut šalotku.
2. Umelte všechno nakrájené a vychlazené maso, uzené nakonec. Promíchejte ho s osmaženou cibulkou a do fáše pak přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ostatní maso. Směs okořeňte, vmíchejte vejce, koňak, portské, rozinky a pistácie a osolte.
3. Pečlivě prohněťte, zkušební kousek směsi oddělte a osmažte na troše oleje. Ochutnejte, a je-li třeba, syrovou směs dochuťte (nikdy neochutnávejte syrovou směs!).
4. Chlebíčkovou formu vyložte plátky anglické slaniny tak, aby přečnívaly (po jedné straně mají přečnívat víc). Plátky se mají také vzájemně překrývat. Dejte vařit vodu. Formu pak naplňte fáší, dobře ji upěchujte a na povrchu uhlaďte.
5. Přeložte plátky slaniny, aby zcela zakryly povrch, a nahoru položte bobkové listy. Formu zakryjte pokličkou nebo alobalem a postavte ji do pekáče. Vlijte vroucí vodu tak, aby sahala zhruba do poloviny výšky formy, pekáč vložte do trouby předehřáté na 200°C a paštiku vařte asi 1 a ½ hodiny.
6. Připravte si kousek kartonu, který přesně sedne do formy, a pečlivě ho obalte alobalem. Formu s uvařenou paštikou vyjměte, postavte ji na mřížku položenou na plech s okrajem, sejměte víčko nebo alobal, na povrch položte připravený kus kartonu a paštiku důkladně zatižte, například několika konzervami nebo hrncem naplněným vodou, a dejte nejméně na 8 hodin do chladu (zatížením a vychlazením se vytlačí přebytečný tuk a vzduch, takže paštika zpevní, bude se dobře a bez drobení krájet a bude hezky vypadat).
7. Formu objeďte nožem, paštiku vyklopte a podávejte ji nakrájenou na plátky, s opečenými krajíčky bagety a okurčičkami.
Načítám komentáře...