Domácí tlačenka
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (libové, vařené - z plece, krkovice, kolen)
- vepřové maso 1 kilogram (tučné, vařené - z hlavy, laloku)
- vepřové maso 250 gramů (jazyk, vařený)
- játra (vepřová, vařená - kousek)
- vepřové maso 1 kus (nožička, vařená)
- kůže 250 gramů (vepřová, vařená)
- játra (vepřová, syrová - kousek)
- vývar masový 2,5 decilitru (nemastný)
- česnek 2 stroužky (nebo i více, podle chuti)
- cibule 1 kus (menší, na kostičky nakrájená a osmažená na sádle)
- pepř černý 1 lžička (mletý)
- nové koření 1 špetka (mleté)
- majoránka 1 špetka
- sůl 8 lžiček
- obal (speciální igelitový, na tlačenku)
Postup přípravy
Uvařené maso včetně jazyka (vše by mělo zůstat poněkud tužší) vykostíme, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek a po vychladnutí vše nakrájíme na kostky o hraně asi 1 – 2 cm. Doměkka uvařená játra nakrájíme na menší kostičky.
Maso z nožičky a kůži (uvařené hodně doměkka) umeleme spolu se syrovými játry a vložíme do mísy. Zalijeme je odmaštěným vývarem, ve kterém jsme rozmíchali všechno koření se solí, přidáme utřený česnek a usmaženou cibuli a dobře promícháme.
Směs naplníme do igelitového obalu a dobře na obou koncích zavážeme. Tlačenku vložíme do vroucí vody, přivedeme k varu a propíchneme jehlou (tím tlačenku zbavíme vzduchu. Teplotu snížíme na 90 °C a tlačenku vaříme 2 až 2 a 1/2 hodiny.
Uvařenou tlačenku vložíme do studené vody, opláchneme ji, položíme na vál a když téměř vychladne, obrátíme ji, zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout.
Poznámka k receptu
Speciální igelitové obaly na tlačenku zakoupíte v drogerii nebo v některých řeznictvích.
Načítám komentáře...