Královi vánoční šneci
Seznam surovin
- šneci 24 kusů (a ulit (maso a ulity se prodávají zvlášť))
- víno bílé 2 decilitry
- cibule 2 kusy (menší)
- máslo 50 gramů
- olej olivový 3 lžíce (Extra Virgin)
- česnek 5 stroužků
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
- koření chilli 1 špetka (mleté)
- pepř (mletý)
- vývar (nebo voda, na podlití)
- sůl hrubá (na vysypání pekáčku)
Na nádivku:
- houska 1 kus
- žloutek 1 kus
- máslo 50 gramů
- šunka 50 gramů (pražská)
- mléko 1/2 decilitru
- petržel hladkolistá 1 lžička (nasekaná)
- muškátový květ (na špičku nože)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Jemně nakrájenou cibuli zesklovatíme na rozehřátém másle s olivovým olejem. Přidáme šnečí maso, prolisovaný česnek, lístky tymiánu a rozmarýnu, petrželku, chilli a trochu pepře, zalijeme vínem a dusíme pod pokličkou asi 1 – 2 hodiny, dokud není šnečí maso „měkké“ (zůstane i po uvaření gumové). Během dušení šneky podléváme vývarem nebo vodou, teprve na závěr necháme tekutinu vydusit tak, aby zbyla hustší omáčka.
Šneky necháme vychladnout a mezitím připravíme nádivku. Housku nakrájíme na drobné kostičky, pokapeme je mlékem a necháme nasáknout. Žloutek utřeme s měkkým máslem, muškátovým květem, trochou pepře a soli, vmícháme navlhčenou housku, petrželku, pažitku a šunku nakrájenou na malé kostičky, dobře promícháme a podle potřeby dochutíme.
Šnečí ulity opláchneme, každou naplníme šnekem obaleným vydušenou omáčkou, přidáme trochu nádivky, naplněné ulity rozložíme do pekáčku vysypaného vrstvou hrubé soli a upečeme je dozlatova v troubě vyhřáté na 170 °C. Podáváme je s bagetou a bílým aromatičtějším vínem.
Načítám komentáře...