Masové kuličky s pikantní omáčkou
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (mleté)
- chléb toastový 2 plátky
- cibulka jarní 2 kusy
- smetana 1,5 decilitru
- olej 2 lžíce
- zázvor 1 lžička (čerstvý, nastrouhaný)
- česnek 2 stroužky
- sůl
Na omáčku:
- víno bílé 2 decilitry
- cibule 1 lžíce (malá)
- rajčatový protlak 50 gramů
- švestková povidla 1 lžíce
- cukr hnědý 1 lžíce
- paprička chilli červená 1 kus (malá)
- med 2 lžičky (lesní)
Postup přípravy
V míse smícháme dobře vychlazené mleté maso se solí. Když maso začne houstnout a lepit se na vařečku, po částech přimícháme plátky chleba rozmočené ve smetaně, očištěné a jemně nakrájené jarní cibulky, prolisovaný česnek a šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a směs necháme 15 minut odležet v chladu.
V kastrůlku svaříme bílé víno s hnědým cukrem. Přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, med, protlak, povidla a jemně nakrájenou chilli papričku (můžeme ji předem zbavit semínek) a zvolna vaříme asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Z masové hmoty vlhkýma rukama utvoříme kuličky o velikosti pingpongového míčku, rozložíme je na vymazaný plech a vložíme asi na 6 minut do trouby vyhřáté na 220 °C. Kuličky podáváme teplé nebo studené, doplněné miskou s omáčkou na namáčení. Nebo je můžeme nasypat do hluboké pánve s omáčkou, zvolna povařit, dokud omáčka nezhoustne, a podávat je přímo v omáčce a s tenkými vidličkami na napichování.
Načítám komentáře...