Paštika v křehkém těstě
Seznam surovin
- křehké těsto (slané)
- kuřecí maso 200 gramů (prsa)
- kuřecí maso 200 gramů (stehna)
- ořechy lískové 60 gramů (spařené)
- brusinky 60 gramů
- smetana 1 decilitr (30%)
- brandy 1/3 decilitru
- šalvěj 2 lžičky (čerstvá, nakrájená)
- tymián 1 lžička (lístky)
- sůl 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
- vejce 1/2 kusu (rozšlehané s 1 lžící vody, na potření)
Postup přípravy
Stehýnka nakrájíme na kostky, promícháme je se šalvějí, tymiánem, citronovou kůrou, brandy a polovinou soli. Kousky kuřecích prsou nasekáme v robotu, postupně přiléváme smetanu s druhou polovinou soli a sekáme, dokud se hmota nespojí. Smícháme ji s ochucenými stehýnky, vmícháme brusinky a půlky ořechů a uložíme v chladu.
Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm, vyřízneme něj obdélníkový plát dlouhý jako forma a širší o 5 cm, než je šířka dna formy. Stejný obdélník vystřihneme z papíru na pečení, položíme na něj těsto, vše vložíme do paštikové formy a boky formy nezakryté těstem potřeme máslem. Ze zbylého těsta vykrojíme obdélníkové pláty na zakrytí boků a plát na zakrytí povrchu, ve kterém ještě vykrojíme 3 kruhové otvory. Těsto ve formě po okraji u bočních stěn potřeme vejcem, na boky formy přimáčkneme těsto a okraje spojíme s potřeným okrajem těsta.
Formu naplníme masovou směsí a několikrát s ní udeříme dnem o desku stolu, abychom odstranili vzduchové bubliny. Okraje těsta přehneme přes náplň, potřeme je vejcem a zakryjeme plátem těsta s otvory. Povrch těsta po obvodu propícháme, potřeme vejcem, zakryjeme alobalem a vše vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 30 - 40 minut, podle tvaru formy.
Recept na slané křehké těsto najdete zde.
Načítám komentáře...