Pěna z uzeného lososa
Seznam surovin
- smetana na šlehání 100 gramů
- losos 50 gramů (uzený)
- želatina 2 plátky (celkem 5 g)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
- olej olivový (na vymazání formiček)
Na limetkový krém:
- smetana zakysaná 1 kelímek
- limetka 1 kus
- pažitka 1/2 lžíce (nasekaná)
- petržel hladkolistá 1/2 lžíce (nasekaná)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Na ozdobení:
- kaviár lososový 2 lžíce
- limetka 1 kus
- pažitka
Postup přípravy
Želatinu vložíme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Lososa vložíme do nožového mixéru, přilijeme polovinu smetany ke šlehání a společně rozsekáme na hladký krém, který lehce osolíme a opepříme. Vodu z želatiny scedíme, misku s želatinou vložíme do mikrovlnné trouby, zapneme ji na poloviční výkon a želatinu necháme rozpustit. Zbylou smetanu ušleháme, vmícháme ji spolu s želatinou do lososového krému, rychle rozmícháme a pěnu naplníme do olejem vymazaných kulatých mističek nebo formiček. Uložíme je do chladničky a pěnu necháme asi 2 hodiny tuhnout.
Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, vmícháme do ní šťávu z limetky a trochu nastrouhané limetkové kůry, nasekanou pažitku a petrželku a rozmícháme do hladka.
Ztuhlou pěnu vyklopíme z mističek nebo formiček na talíře, každou porci ozdobíme lososovým kaviárem, kopečkem ochucené zakysané smetany, několika stonky pažitky a plátkem limetky a kousky limetkové kůry a podáváme s toasty nebo pečivem.
Načítám komentáře...