Pirožky s masovou náplní
Seznam surovin
- brambory 400 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- máslo 80 gramů (rozpuštěné)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
Na náplň:
- mleté maso 300 gramů (hovězí přední)
- mrkev 1 kus (oloupaná)
- cibule 1 kus (malá)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- bazalka 1 lžíce (čerstvá, nakrájená)
- tymián 1 špetka (nebo oregano)
- sůl
- olej
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na malé kostičky, oloupanou cibuli najemno a obojí krátce podusíme na oleji. Přidáme mleté maso a mícháme, aby se neutvořily hrudky. Když je maso lehce opečené, osolíme ho, přidáme koření, protlak a plátky česneku, za občasného míchání podusíme doměkka a odstavíme z ohně.
Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva a máslo a vypracujeme hladké těsto, které ihned rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Vykrojíme z něj kruhy o průměru asi 10 cm, do středu každého dáme kopeček náplně, těsto přes ní přehneme a na okrajích k sobě přimáčkneme.
Pirožky přeložíme na vymazaný plech spojem nahoru a pečeme dozlatova asi 15 minut při 200 °C.
Načítám komentáře...