Plněné kapustové listy 1
Seznam surovin
- houby sušené 1/2 hrnku
- kuskus 1,25 hrnku
- cibule 2 kusy
- celer 1/2 kusu
- mrkev 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- olej 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- krůtí maso 1/2 kilogramu (mleté)
- kapusta 6 kusů (listů)
- slanina 200 gramů
- sůl
- pepř černý (mletý)
- bramborová kaše (nebo vařené a opečené brambory k podávání )
Postup přípravy
1. Sušené houby vhoďte do kastrolu s 2 hrnky vroucí vody, zakryjte a na 10 minut odstavte z plotny. Potom odkryté přiveďte k varu, vsypte kuskus, odstavte a nechte asi 30 minut odstát, až se do něj voda vsákne.
2. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Celer s mrkví očistěte a nahrubo nastrouhejte. Oloupaný česnek prolisujte. Na směsi oleje a másla orestujte cibuli, celer a mrkev. Přidejte česnek, promíchejte s kuskusem a nechte zchladnout. Směs potom osolte, opepřete a důkladně promíchejte s mletým krůtím masem.
3. Velké kapustové listy vložte do sítka a nad párou vařte asi 6 minut, až budou ohebné a pružné. Potom je vhoďte do mísy s ledovou tříští (nebo je propláchněte studenou vodou), aby si uchovaly barvu. Vyndejte je a nechte okapat. Trochu jim seřízněte řapík, aby šly lépe stočit do tvaru závitku.
4. Listy plňte připravenou směsí. Nejprve přehrňte přes náplň listy z boční strany a poté je stočte a spíchněte párátkem, aby držely pohromadě. Závitky vložte těsně vedle sebe na sítko nad páru (ideální je vařit je nad ochuceným vývarem) a 30 minut vařte.
5. Mezitím na pánvi osmažte do křupava plátky slaniny. Přebytečný tuk odsajte pomocí papírových kuchyňských utěrek.
6. Kapustové závitky podávejte s křupavými plátky anglické slaniny a s přílohou podle své chuti (třeba s opečenými bramborami) jako hlavní chod.
Poznámka k receptu
Odlehčená verze sytého jídla plná robustní kapustové chuti se snoubí s lehkým a kyprým kuskusem a krůtím masem. Výživoví poradci vás pochválí a vy si pochutnáte.
Načítám komentáře...