Poctivá tlačenka
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kus (koleno)
- vepřové maso 2 kusy (nožičky)
- vepřové maso 300 gramů (libové)
- vepřové vnitřnosti 100 gramů (játra)
- vepřové vnitřnosti 100 gramů (ledvinky)
- vepřové maso 1 kus (jazyk)
- pepř černý 1 lžička (celý, kuličky)
- nové koření 6 kuliček (celé)
- cibule 2 kusy
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Zalijte vodou koleno, nožičky, libové vepřové maso, jazyk, ledvinky, přidejte koření a dejte vařit. Během vaření přidejte nakrájenou cibuli, sůl a pepř a ke konci přidejte na 10 minut játra. Měkké maso vyndejte, kůže sloupněte a vraťte ještě vařit do vývaru. Trošku vývaru nalijte na talířek, dejte ho na chladné místo a nechte ztuhnout. Je-li vývar dost tuhý, přeceďte ho, není-li, ještě jej povařte.
Maso a játra nakrájejte na kostičky, jazyk sloupněte, nakrájejte a přidejte k masu, zalijte vývarem a podle chuti ještě osolte a opepřete.
Tlačenkovou fólii na jedné straně pevně zavažte potravinářským provázkem, naplňte masovou směsí a zavažte i druhou stranu. Váleček zavěste na vařečku do větší nádoby s vroucí vodou a zvolna vařte 40 minut. Potom tlačenku otočte a ještě půl hodiny vařte.
Tlačenku vyndejte a nechte v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Načítám komentáře...