Sádlo a škvarky
Postup přípravy
1. Sádlo omyjte, osušte a důkladně očistěte, neměly by na něm zůstat zbytky masa nebo kůže. Podle toho, jestli chcete menší, nebo větší škvarky, nakrájejte sádlo na kostky o hraně 2 - 3 cm, dejte je do velkého silnostěnného nebo ideálně litinového hrnce a podlijte trochou vody (100 - 200 ml).
2. Sádlo zahřívejte a škvařte na mírném ohni, teplota by neměla být vyšší než 140 °C. Během rozpouštění obsah hrnce tu a tam promíchejte. Když se sádlo rozpustí, přilijte mléko, aby se škvarky lépe vypekly. Při pomalém škvaření jim to bude trvat 2,5 - 3 hodiny. Škvarky jsou hotové ve chvíli, kdy klesnou ke dnu a sádlo přestane pěnit.
3. Sádlo přeceďte do sádelňáku nebo zavařovací sklenice. Škvarky nechte okapat na cedníku a promíchejte se solí. Sádlo v dobře uzavřené sklenici, chladu a temnu vydrží měsíce. Škvarky jsou skvělé ještě za tepla, pokud je nesníte všechny hned, pár dní v lednici spolehlivě vydrží.
Poznámka k receptu
Sádlo už nějaký čas nepatří mezi zapovězené strašáky, ale je respektováno jako čistě přírodní tuk, který do našeho života prostě patří. A kdy jindy, když ne o masopustu?
Načítám komentáře...