Škvarky
Postup přípravy
1. Sádlo nakrájejte na kostky velikosti ořechu (pokud máte raději větší škvarky) nebo menší. Vsypte je do velkého hrnce se silným dnem, podlijte vodou a vařte na středním plameni. Prvních 20 minut je zakryjte pokličkou, díky páře se kostičky sádla hezky zatáhnou. Během této doby sádlo asi 2 - 3 krát promíchejte. Pak pokličku odložte a stáhněte plamen.
2. Sádlo je teď nutné míchat častěji, ideálně každé 2 minuty. Kostky začnou pouštět sádlo a to spolu s vodou v hrnci vytvoří bílou tekutinu. Až se voda odpaří, tekutina zežloutne a začne se na ní tvořit pěna. V tuto chvíli už nemusíte míchat tak často, škvarky se totiž odlepily ode dna a škvaří se ve vlastním sádle. Hlídejte je ale, aby se nezačaly připalovat. Buďte trpěliví a nezvyšujte teplotu. Škvarky postupně zezlátnou a vyplavou na hladinu, v tu chvíli jsou hotové. Sceďte je a rozprostřete na plech, aby se neslepily dohromady.
Poznámka k receptu
- Domácím škvarkům se nic nevyrovná. Pokud toužíte po něčem výjimečném, kupte na ně sádlo z přeštíka. Škvarky budou perfektně křupat.
- Pokud se škvarky začnou ode dna připalovat, přelijte obsah do čistého hrnce. V poslední fázi přilijte ½ hrnku mléka, škvarky pak získají lepší barvu.
- Ingredience na asi 700 g sádla a škvarků.
Načítám komentáře...