Terinka ze čtyř druhů masa se zázvorovobrusinkovou omáčkou
Seznam surovin
- cibule šalotka 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- mrkev 2 kusy
- rajčata 1 kus
- tymián 2 snítky
- víno bílé 5 decilitrů
- vepřové maso 500 gramů (krkovice)
- kuřecí maso 250 gramů (prsa)
- srnčí maso 250 gramů (hřbet)
- játra 250 gramů (drůbeží)
- vejce 1 kus
- švestky sušené 20 gramů (bez pecek)
- pistácie 20 gramů (oloupané)
- sůl
- pepř černý (mletý)
Na omáčku:
- brusinky 400 gramů
- zázvor 40 gramů (čerstvý, oloupaný)
- víno červené 1 decilitr
- cukr třtinový 2 lžíce
Postup přípravy
Šalotky, česnek a mrkve oloupeme, nakrájíme spolu s rajčetem a tymiánem nadrobno a promícháme s bílým vínem. Maso a játra nakrájíme na kousky, zalijeme je připravenou marinádou a necháme přes noc odležet.
V kastrůlku svaříme brusinky s nakrájeným zázvorem, vínem a cukrem, až brusinky změknou. Omáčku rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko.
Druhý den maso a játra scedíme a umeleme nahrubo. Přidáme vejce, sušené švestky a pistácie, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Směs naplníme do vhodné formy, kterou postavíme do hlubšího pekáče s horkou vodou. Pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C asi 40 minut (teplota uvnitř terinky nesmí přesáhnout 78 °C).
Vychladlou terinku nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a podáváme s připravenou omáčkou.
Poznámka k receptu
Na brusinkovou omáčku můžete použít i sterilované brusinky, které nemusíte vařit. Přidejte ale méně cukru, aby omáčka nebyla přeslazená.
Na talíři ozdobte porci terinky ještě nadrcenými pistáciemi a lístky rukoly nebo salátu.
Načítám komentáře...