Bagely
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 900 gramů
- voda 600 mililitrů
- sůl 3 lžičky
- melasa 10 lžic
- droždí sušené 14 gramů
- semínka sezamová (na posypání)
- sýr krémový 250 gramů (Philadelphia)
- kopr 4 snítky
- losos uzený 300 gramů
- salát polníček 2 hrsti
- cibule červená 1 kus
- kapary (podle chuti)
Postup přípravy
1. Ve větší míse smíchejte sypké suroviny, tedy mouku, droždí a sůl. Nezapomeňte, že sůl nesmí s droždím přijít do kontaktu, nasypte ji tedy od droždí dostatečně daleko. V menší misce nebo džbánku smíchejte teplou vodu s 8 lžícemi melasy nebo cukru a pořádně promíchejte. Nalijte k suchým ingrediencím a vypracujte hladké a elastické těsto, v robotu to bude trvat asi 10 minut, ručně o něco déle. Z těsta v míse vytvarujte kouli, povrch posypte lehce moukou a nechte přikryté utěrkou hodinu kynout.
2. Po vykynutí těsto přemístěte na pracovní desku, vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 16 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, lehce zploštěte a prstem vytvořte uprostřed otvor. Bagel nasuňte na prst a krouživým pohybem prstu otvor zvětšete. Vařením a pečením těsto nabude, nebojte se tedy vytvořit díru dostatečně velkou.
3. Všechny připravené bagely rozložte na pracovní desku, přikryjte utěrkou a nechte 15 minut dokynout. Mezitím přiveďte k varu 3 litry vody, rozmíchejte v ní zbylou melasu nebo třtinový cukr a troubu předehřejte na 200 °C.
4. Bagely vložte do vroucí vody a vařte je 4 minuty, v polovině doby je otočte. Vařte je jen po 2–3 kusech, aby se ve vodě nezdeformovaly. Po uvaření nechte lehce okapat na čisté utěrce.
5. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte uvařené bagely v dostatečných rozestupech a posypte sezamem. Pečte 15 - 20 minut nebo dokud upečené bagely nemají zlatou barvu a na poklep nezní dutě.
6. Než bagely vychladnou, připravte si náplň. Philadelphii rozmíchejte v misce s najemno nasekaným koprem, cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Kapary osušte. Vychladlé bagely podélně rozřízněte a v troubě pod grilem - řeznou stranou nahoru - opečte.
7. Spodní díl hojně potřete krémovým sýrem, poklaďte plátky lososa, přidejte pár koleček cibule a podle chuti kapary. Nakonec obložte polníčkem a přiklopte vrchním dílem.
Poznámka k receptu
Historici se přou, zda se první bagely začaly péct v rodinách polských Židů, nebo je připravovali vídeňští pekaři na oslavu vítězství polského krále Jana III. Sobieského nad Turky v roce 1683 - měly prý připomínat jezdecký třmen. Nejvíce ale tohle pečivo proslavila Amerika 20. století. Tradiční New York Bagel s krémovým sýrem a uzeným lososem je dodnes vyhledávanou pochoutkou.
Načítám komentáře...