Brioška se salámem
Seznam surovin
Na těsto:
- droždí 21 gramů (1/2 kostky)
- mléko 3 lžíce (vlažné)
- mouka pšeničná hladká 325 gramů
- sůl 1 lžíce
- cukr moučkový 1 lžíce
- vejce 2 kusy
- máslo 140 gramů (měkké)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- salám 200 gramů (pikantní, nakrájený na silnější kolečka)
Postup přípravy
V míse rozmícháme droždí s vlažným mlékem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
V další míse smícháme mouku se solí a cukrem, do středu rozklepneme vejce, přilijeme vykynuté droždí a uhněteme hladké těsto. Postupně do něj zapracujeme měkké máslo, těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál, stlačíme ho rukama do původní velikosti, zabalíme do fólie a necháme v chladničce 2 hodiny odležet (pokud ho pak nepoužijeme, vydrží v chladničce několik dní).
Připravené těsto rozdělíme na šest stejných dílů a na pomoučeném válu z nich utvoříme válečky. Vždy tři spojíme na jednom konci k sobě, do mezer mezi nimi položíme dvě kolečka salámu a krajní dva válečky položíme do středu přes sebe, jako když pleteme cop. Přidáme další dvě kolečka, válečky znovu přeložíme a takto pokračujeme, až upleteme celý cop. Stejným způsobem spleteme i zbylé tři válečky.
Copy přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, zakryjeme je utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Z poloviční dávky těsta si můžete upéct brioškový chléb. Těsto vyválejte na pomoučeném válu menší kuličky asi po 30 gramech a nechte je na válu 30 minut vykynout. Pak je naskládejte těsně vedle sebe do vymazané a vysypané obdélníkové formy, potřete rozšlehaným vejcem a případně ještě posypejte (mákem, semínky, kmínem, bylinkami...) a pečte dozlatova 30 minut při 180 °C.
K briošce si můžete připravit česnekovou pomazánku s nivou: 5 stroužků česneku * 200 g nivy (nebo jiného sýru s modrou plísní) * 200 g žervé * 1 malý bílý jogurt * mletý pepř * sůl špetka cukru * 1 lžíce klíčků fazolí mungo Pět neoloupaných stroužků česneku zabalte do alobalu, vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte asi 30 minut. Česnek nechte vychladnout, pak ho rozbalte, stroužky vytlačte ze slupky a rozetřete. 200 g nivy nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte 200 g žervé a podle potřeby směs zřeďte bílým jogurtem. Nakonec do pomazánky vmíchejte česnek, lehce ji opepřete a osolte (pozor, sýr bývá hodně slaný), případně lehce oslaďte. Hotovou pomazánku posypte klíčky mungo.
Načítám komentáře...