Chlebový pletenec s pestem
Seznam surovin
Na těsto:
- voda 1 hrnek (vlažná)
- droždí sušené 2 lžičky
- mouka pšeničná polohrubá 2,5 hrnku
- olej olivový 1 lžíce
- sůl 1 lžička
Kromě toho:
- olej (na vymazání mísy)
- mouka pšeničná polohrubá (na vál)
- pesto 1/2 hrnku
- sýr Parmezán 2 lžíce (nastrouhaný (nemusí být))
Postup přípravy
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, posypeme ji sušeným droždím a necháme stát 10 minut. (Po této době by mělo začít droždí pěnit nebo nabýt na objemu. Pokud ne, musíme vše zopakovat s novou vodou a droždím.) Přidáme mouku, olivový olej a sůl a pomocí robotu s hnětacím nástavcem vše propracujeme 5 minut (po 2 minutách by mělo těsto být kompaktní, pokud ne, přidáme postupně po lžících další mouku). Pokud nemáme robot, zpracujeme těsto důkladně rukama.
Z těsta utvoříme kouli, vložíme ji do lehce vymazané mísy, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na obdélník o rozměrech 45 x 30 cm a rozetřeme na něj pesto tak, aby na okrajích zůstal pruh těsta široký asi 1 cm. Plát ze širší strany pevně srolujeme do rolády a přeneseme ji na kus papíru na pečení. Po celé délce ji rozkrojíme na dvě poloviny, takže získáme dva „copy“ a na obou koncích k sobě těsto dobře přitiskneme. Oba díly rychle vzájemně spleteme a přitom se snažíme, aby zůstávaly řeznou plochou nahoru. Stočíme je do věnce a oba konce k sobě přitiskneme.
Pletenec i s papírem přeneseme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, posypeme ho případně ještě nastrouhaným parmazánem a pečeme asi 30 minut dozlatova. Před podáváním pletenec necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 250 ml
K pletenci si lze připravit olivovou pastu: 200 g černých oliv bez pecek rozmixujte se 2 stroužky česneku, 3 ančovičkami a 2 lžícemi kaparů. Přidejte špetku strouhané citronové kůry a 2 lžíce citronové šťávy a vmíchejte trochu olivového oleje, aby pasta nebyla příliš tuhá. Nakonec pastu posypte nasekanou petrželkou.
Načítám komentáře...